think.

"Şoferul de taxi a descărcat victimele în triaj, traume multiple, şi apoi mi-a făcut semn. "Doctore, mai am în portbagaj picioare, o mână, nişte degete... am strâns tot ce am găsit. Le aduc să le coşi? Poate cineva are nevoie de ele...?" ", un urgentist din Turcia descrie miezul unei zile de lucru pe fondul unui atac terorist.

O bucățică din Congresul European de Medicină de Urgență a fost dedicată azi atacurilor teroriste, războiului şi tragediilor cu victime multiple.

Medici din UK si din Turcia au povestit cum a fost pentru ei şi pentru spitalele lor să fie în centrul crizei si să gestioneze o situație reală cu multiple victime.

"Categoric, nu a fost ca la simulări. Eram pregătiți în teorie, anticipam, ştiam ce aveam de făcut si ce echipe se activează. Realitatea a bătut orice scenariu" - Rachel, unul din medicii de gardă în noaptea unui atac terorist la Londra.

La turci experiența în gestiunea situațiilor cu multiple victime a venit pe fondul mai multor atacuri teroriste, plus lovitură de stat. La toți cei care au prezentat cazurile s-au făcut analize si s-au îmbunătățit procedurile acolo unde aveau mici probleme. Mici probleme. Planurile lor acoperă inclusiv consilierea psihologică pentru cadrele medicale, nu doar pentru victime si familiile lor. N-au lipsuri. La ei lipsuri înseamnă, eventual, să nu aibă nu stiu ce tehnologie de ultima oră, nicidecum să le lipsească mănușile sterile, medicamentele de rutină sau săpunul.

N-ai cum să nu te gândești la Colectiv. La ei realitatea a bătut orice scenariu în condițiile în care haosul n-a facut parte din poveste nicio clipă.